Dane Zeytine Ödenecek Destekleme Miktarı Belli Oldu

Genel 24.10.2019 17:02:55 0
Dane Zeytine Ödenecek Destekleme Miktarı Belli Oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her yıl çiftçilere ve tarımsal üretim yapan işletmelere ödenecek desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmî Gazete’de yayımlanarak açıklandı.

2019 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin karar 24.10.2019 tarihli ve 30928 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Tarımsal desteklemeler ile çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak, verimi ve kaliteyi yükseltmek, araştırma ve geliştirme projelerini desteklemek, uygulanan politikaların etkinliğini sağlamak, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği sağlamak ve tarımsal kayıtların güncel tutulması amaçlanıyor.

TARIMSAL (ALAN BAZLI) DESTEKLER

2019 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre tarımda kullanılan mazot ve gübre için, aşağıda belirtilen miktarda alan bazlı (alan bilgisi esas alınarak) destek ödemesi yapacak.

Ürünler Mazot

(TL/da)

Gübre

(TL/da)

Toplam Destek

(TL/da)

Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale 19 8 27
Çeltik, Kütlü Pamuk 62 4 66
Nohut, Kuru Fasulye, Mercimek 22 4 26
Patates 27 4 31
Yağlık Ayçiçeği, Soya 26 4 30
Dane Mısır 25 4 29
Kura Soğan, Kanola, Aspir, Yaş Çay, Fındık, Yem Bitkileri 17 4 21
Zeytin 15 4 19
Diğer Ürünler 15 4 19
Nadas 8 8

 

Toprak Analiz Desteği, asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, ilave her 50 dekara kadar bir analiz için Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarlarına analiz başına 40 TL ödenecek.

2019 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemine ve Organik Tarım Bilgi Sistemine (OTBİS) kayıtlı, organik tarım faaliyeti yapmış, geçiş süreci-2, geçiş süreci-3 ve organik statüde yer alan tarım arazilerindeki ürettiği ürüne “Ürün Sertifikası” düzenlenmiş çiftçilere birim destek miktarları aşağıdaki tabloda belirtilen rakamlar üzerinden ödeme yapılacak.

Sıra

No

Organik Tarım Desteği Sertifika Türü (TL/da)
1 1. Kategori Ürünler Ürün Sertifikası (Bireysel) 70
Ürün Sertifikası (Üretici Grubu) 35
2 2. Kategori Ürünler Ürün Sertifikası (Bireysel) 40
Ürün Sertifikası (Üretici Grubu) 20
3 3. Kategori Ürünler Ürün Sertifikası (Bireysel) 10
Ürün Sertifikası (Üretici Grubu) 5

 

İyi Tarım Uygulamaları yapan ve yetkilendirilmiş kuruluşlarca 2019 üretim yılında bireysel veya grup sertifikasyonu seçeneğine göre düzenlenmiş iyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip olan çiftçilere, Çiftçi Kayıt Sisteminde oluşturulacak icmaller üzerinden aşağıda belirtilen birim miktarlarda destekleme ödemesi yapılacak.

İyi Tarım Uygulamaları Desteği Sertifika Türü (TL/da)
1. Kategori

Ürünler

Örtüaltı Üretim Bireysel Sertifikasyon 150
Grup Sertifikasyonu 75
Açıkta Üretim Bireysel Sertifikasyon 50
Grup Sertifikasyonu 25
2. Kategori Ürünler Bireysel Sertifikasyon 40
Grup Sertifikasyonu 20
3. Kategori Ürünler Bireysel Sertifikasyon 30
Grup Sertifikasyonu 15
4.Kategori Ürünler Bireysel, Grup Sertifikasyonu 10

 

Küçük Aile İşletmesi Desteği kapsamında dekara 100 TL destekleme ödemesi yapılacak.

Katı Organik-Organomineral Gübre Desteği kapsamında dekara 10 TL destekleme ödemesi yapılacak.

Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu Desteği kapsamında dekara 100 TL ödeme yapılacak.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modelinde göre tarım havzalarında, 2019 yılında üretilen ve satışı yapılan ürünlere Fark Ödemesi (Prim) Desteği verilecek. Ancak bu destekleme ödemeleri, her bir havza için ayrı ayrı belirlenmiş olan ürünlerle sınırlı tutulacak.

Havza Adı Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Kapsamında Desteklenen Ürünler
Manisa – Akhisar Arpa, Buğday, Mısır (Dane), Pamuk (Kütlü), Nohut, Yem Bitkileri, Zeytin – Zeytinyağı

 

Havza Bazlı Fark Ödemesi Desteği (kuruş/kg)
1 Yağlık Ayçiçeği 40
2 Kütlü Pamuk 80
3 Soya 60
4 Kanola 50
5 Aspir 55
6 Dane Mısır 3
7 Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Tritikale 10
8 Çeltik 10
9 Kuru Fasulye, Nohut, Mercimek 50
10 Zeytinyağı 80
11 Yaş Çay 13
12 Dane Zeytin 15

 

HAYVANCILIK DESTEKLERİ

Yem Bitkileri Desteği: Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı arazilerde; kaba yem üretmek amacıyla çok yıllık ve tek yıllık yem bitkileri ekilişi yapan çiftçilere ürünü hasat etmeleri kaydıyla aşağıda belirtilen miktarlarda ödeme yapılacak.

Yem Bitkileri Üretim Desteği TL/da/Yıl
Yonca (Sulu) 90  
Yonca (Kuru) 40  
Korunga 90  
Arpa (Yeşil Ot), Buğday (Yeşil Ot) 30  
Tek Yıllık Yem Bitkileri 60  
Silajlık Mısır (Sulu) 100  
Silajlık Mısır (Kuru) 40  
Yapay Çayır Mera 150  
Diğer Çok Yıllık Yem Bitkileri (Sulu) 90  
Diğer Çok Yıllık Yem Bitkileri (Kuru) 40  

 

Buzağı/Malak/Manda Desteği: Programlı aşıları tamamlanmış, 4 ay ve üzeri yaşta, destekleme yılında ilk doğumunu yapan ve ilkine buzağılama yaşı en fazla 810 gün olan düvelerin buzağıları ile son iki buzağılama arası süre en fazla 450 gün olan ineklerden doğan buzağı başına 350 TL ödenecek. Ancak üreme kriterleri, bu Kararın yayımlandığı tarihten sonra tohumlanan sığırlardan doğan buzağılar için uygulanacak. Ayrıca Soy Kütüğüne kayıtlı buzağılar için ilave 175 TL/baş; Bakanlıkça izin verilen yerli sperma üretim merkezlerinde Döl Kontrolü Protokolü kapsamındaki boğalardan, suni tohumlama sonucu doğan buzağılar için ilave 50 TL/baş ödeme yapılacak.

Düve Alımı Desteği: En az 1 baş, en fazla 10 baş düve (manda dahil) alımına, Bakanlıkça belirlenecek düve bedelinin % 40’ı kadar destekleme ödenecek.

Hastalıktan Ari İşletme Desteği: Sağlık sertifikasına sahip olan işletmelerde bulunan damızlık boğalar dışındaki altı aylık yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için hayvan başına 450 TL ödeme yapılacak. Ayrıca Onaylı Süt Çiftliği Sertifikasına sahip olan işletmelerdeki ari işletme desteği alan tüm sığırlar için, ilave olarak hayvan başına 100 TL ödenecek.

Besilik Erkek Sığır Desteği: Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, yurt içinde doğmuş ve besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını (manda dâhil), mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere 200 başa kadar (200 dâhil), hayvan başına 250 TL destekleme ödenecek.

Çoban İstihdam Desteği: 100 baş ve üzeri anaç koyun keçi varlığına sahip işletmelere veya çobanlara 5.000 TL olarak ödenecek.

Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciliği Desteği: Damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı yetiştiricilere, anaç koyun-keçi başına 25 TL ödenecek.

Arıcılık Desteği: Arı yetiştiriciliği yapan ve merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş yetiştirici birlikleri ve/veya üretici birliklerine üye olan üreticilere, Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı olma şartı ile arılı kovan başına 15 TL; Bakanlıktan üretim izni almış damızlık ana arı üreticilerine, Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı arıcılara sattıkları damızlık ana arı başına 80 TL ödeme yapılacak.

Hastalık Tazminatı Desteği: Destek miktarı il ve ilçelerde oluşturulan yerel kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenerek 2019-2022 yılları içinde hayvan sahiplerine ödemesi yapılacak.

Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadele Desteği: Ülkemizde bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması ve kalıntının önlenmesi amacıyla örtüaltında ve açık alanda aşağıda belirtilen birim fiyatlarda destek ödenecek.

Sıra No Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği TL/da
1 Örtüaltında Biyoteknik Mücadele Desteği 120
2 Örtüaltında Biyolojik Mücadele Desteği 400
Örtüaltı Paket Toplamı 520
3 Biyoteknik Mücadele Desteği 80
4 Biyolojik Mücadele Desteği 50
Açık Alanda Paket Toplamı 130

 

DİĞER TARIMSAL DESTEKLER

Yurt İçi Sertifikalı Tohum – Yurt İçi Sertifikalı Fidan/Fide ve Standart Fidan Kullanım Destekleri: 2019 üretim yılında Susam ve Yerfıstığı için tüm havzalarda, desteğe esas diğer ürünler için ise ilgili havzada desteklenen ürünlere ait sertifikalı tohum kullanan çiftçilere aşağıdaki tabloda belirtilen birim destekleme miktarlarına göre destekleme ödemesi yapılacak.

Sıra No Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği TL/da
1 Aspir, Kanola, Susam 4
2 Çavdar, Tritikale, Yulaf 6
3 Çeltik 8
4 Arpa, Buğday 8,5
6 Yerfıstığı 15
7 Yonca 30
8 Kura Fasulye, Mercimek, Nohut, Soya, Fiğ, Korunga, Yem Bezelyesi 20
9 Patates 80

 

Yurt içi sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği uygulamalarında 2019 üretim yılı için aşağıdaki miktarlarda ödeme yapılacak.

Sıra No Yurt İçi Sertifikalı Fidan/Fide ve Standart Fidan

Kullanım Desteği

TL/da
Standart Sertifikalı
1 Bodur/yarı bodur meyve fidanları ile bahçe tesisi 100 400
2 Sertifikalı çilek fidesi ile bahçe tesisi 400
3 Diğer meyve fidanları (Bağ, Nar ve Muz hariç) ile bahçe tesisi 100 280

 

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı: 2018 yılında kayıt altına alınan mevcut işletmelere, işletme başına 600 TL olarak ödenir.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği: Bakanlıkça yetkilendirilerek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan serbest tarım danışmanları ile ziraat odası ve üretici örgütlerinde istihdam edilen her bir (en fazla beş) tarım danışmanı için 46.000 TL ödenecek.

Yayımlanan Karar kapsamında yapılan tarımsal destekleme ödemeleri kamu kaynağı olduğundan, hak sahibinin hesabına aktarılmadan önce, haciz/icra, temlik ve benzeri işlemler yapılamayacak. Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanunî faizi ile birlikte anılan Kanun hükümlerine göre geri alınacak. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacaklar. Destekleme ödemelerinden, haksız yere yararlandığı tespit edilenler ile idari hata sonucu sehven yapılan fazla ödemeyi iade etmeyenler; beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacaklar.

Bu Tarımsal Destekleme Kararının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından daha sonra çıkarılacak tebliğlerle belirlenecek.

Tarımsal Desteklemelere ilişkin Kararı incelemek için linke tıklayınız:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/10/20191024-3.pdf

GHA

 


Dutlulu, “Hiçbir Çocuk Yatağa Aç Girmesin Diye Çalışıyoruz”

ÖMER İŞÇİ “KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN HAZIRIZ”

AKHİSAR BELEDİYESİNDEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE RAMAZAN YARDIMLARI

Saadet Partisi Akhisar Belediye Başkan Adayı Hüseyin Çelik Selçikli Mahallesi’ni ziyaret etti.

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ Akhisar'ı Ziyaret Etti.

AKT Enerji Aş den Eğitime Anlamlı Destek...

BAŞKAN DUTLULU AKHİSAR HALKI İLE İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

YENİŞEHİRLİOĞLU "İSRAİL, ULUSLARARASI MAHKEMELERDE YARGILANMALIDIR"

Euppia Coffee'den Cumhuriyetin 100. Yılına Özel Kahve Şöleni

AKHİSAR’DA 100. YILA YAKIŞIR MUHTEŞEM TÖREN

Akhisar Belediyesi 100. Yılında Şehri Bayraklarla Donatıyor

Bakırlıoğlu; Manisa’da Tarım İpotek Altında

AKHİSAR HALK EĞİTİMDEN GAZİLER DERNEĞİNE ZİYARET

Akhisar'ın Gururu Euppia Coffee, İstanbul'da Kahve Festivalinde Boy Gösteriyor

“KENDİN DİK KENDİN GİY”ADLI GİYİM SERGİSİNİN AÇILIŞI YAPILDI

Yeniden Değerleme Oranıyla İlgili Haberlere İlişkin Açıklama

AKHİSARDA İKİ STK'ya TOGG

Bakırlıoğlu; Vatandaş Faize Çalışıyor!

AKHİSAR BELEDİYESİ ATA TOHUMUNU ÜRETEREK GELECEK NESİLLERE AKTARIYOR

Peygamberimizi Anmak mı? Anlamak mı?

ALİYA İZZETBEGOVİÇ MTAL ÖĞRENCİLERİ FRANSA YOLCUSU

Kent Konseyi Yaykın’da çıkan yer altı suyu ile ilgili açıklama yaptı.

30 Ağustos Zafer Bayramı Coşku İle Kutlandı

Akhisar Bağlarında Kesimler Hasat Şenliği Havasında Gerçekleşiyor

GÖKYÜZÜ BÜYÜLÜYOR...

AKHİSAR'DA FİLENİN SULTANLARINA TAM DESTEK...

En TV Güplüce Parkı'ndan canlı yayında

Akhisar CHP'de ilk Kez Oluyor...

KARAVAN TUTKUNLARININ RÜYASI GERÇEK OLDU...

Akhisarsporda sular durulmuyor; İstifa Depremi

Yükleniyor

Akhisar'ın Gururu Euppia Coffee, İstanbul'da Kahve Festivalinde Boy Gösteriyor

AHŞAPLA KONUŞAN ADAM…

İKİ YENİ LOJİSTİK MERKEZ KURULUYOR

Akhisar'dan Deprem Bölgesine Sıcak Yemek...

AKHİSARDAN BALKAN ŞAMPİYONLUĞUNA

ÖZEL DOĞUŞ EMNİYET MÜDÜRÜ ZİYARETİ

METEOROLOJİ UYARIYOR!

DOĞUŞ HASTANESİNDEN BESİM DUTLULUYA ZİYARET

Aerobik Cimnastik CimnastLig 1. Hafta Müsabakaları Manisa’da yapıldı

Okul Sporları Futbol Yıldızlar Kız ve Erkek Türkiye Şampiyonası Manisa’da Başladı

Dutlulu, “Hiçbir Çocuk Yatağa Aç Girmesin Diye Çalışıyoruz”

ÖMER İŞÇİ “KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN HAZIRIZ”

AKHİSAR BELEDİYESİNDEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE RAMAZAN YARDIMLARI

BAŞKAN DUTLULU AKHİSAR HALKI İLE İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

AKHİSAR’DA 100. YILA YAKIŞIR MUHTEŞEM TÖREN

Akhisar Belediyesi 100. Yılında Şehri Bayraklarla Donatıyor

AKHİSAR HALK EĞİTİMDEN GAZİLER DERNEĞİNE ZİYARET

“KENDİN DİK KENDİN GİY”ADLI GİYİM SERGİSİNİN AÇILIŞI YAPILDI

Yeniden Değerleme Oranıyla İlgili Haberlere İlişkin Açıklama

AKHİSAR BELEDİYESİ ATA TOHUMUNU ÜRETEREK GELECEK NESİLLERE AKTARIYOR

AKT Enerji Aş den Eğitime Anlamlı Destek...

ÜCRETSİZ A2 İNGİLİZCE KURSU

HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN MUHTARLARA AİLE OKULU PROJESİ EĞİTİMİ

KARNE ÇOCUĞUNUZUN GELECEĞİNE IŞIK TUTAR

İL MÜFTÜSÜ SOYKÖKTEN İNTERAKTİF SÖYLEŞİ

Akhisar Bilim Şenliği 22 Eylül’de başlıyor

Akhisar  Halk  Eğitimi   Merkezi   Müdürlüğü  Yeni Kurslar Açıyor

Akhisar’ın 100 yıllık tarihine ışık tutan sempozyum

Vali Karadeniz, Köprübaşı İlçesinde Kütüphane ve Atölye Açılışı Gerçekleştirdi

GELECEĞİN ŞAMPİYON GÜREŞÇİLERİ MİNDERE İLK ADIMINI ATTI

MANİSA VALİLİĞİ DEPREMZEDELER İÇİN EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULANLARI AÇIKLADI

HIZINIZA DİKKAT EDİN! MANİSADA KGYS VE PTS DEVREYE GİRDİ

Manisa’da Fırtına Bekleniyor!

Kent Konseyi’nden Kaymakam Ziyareti

CUMHURBAŞKANI MANİSA’DA COŞKUYLA KARŞILANDI…

.

Manisa İl Jandarma Komutanlığı Uyuşturucu Baskını

Nif Çayı Kenarına Yasadışı Kenevir Ekimi

Jandarma uyuşturucu madde imal ve ticareti yapanlara geçit vermedi

Jandarmadan Bayram Öncesi Emniyet Tedbirleri Kapsamında Havadan (Helikopterle) Trafik Denetimi

Akhisarspor Geçmişin Mirası, Geleceğin Emanetidir…

Yeni sosyal hayatta sınıfta kaldık!..

21 yıl sonra…

Domates Fiyatları Neden Düşüyor?

Siyaseti başkaları yapsın, siz bir merhaba deyin…

COVİD-19 İLE YAŞAMAK

AKHİSARSPOR İÇİN HANGİSİNİ DUYMAK İSTERSİNİZ?

Ah var sen yok musun? Peki ya biz VAR MIYIZ?

Seçmen ne istiyor.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13