Ege Üniversitesinde İki Tesis Açılışı Yapıldı

Dünya 22.03.2021 13:04:04 0
Ege Üniversitesinde İki Tesis Açılışı Yapıldı

İZMİR(Ege Ajans)-  Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsünde (EÜ–GEE)   “Yeni Nesil Fotovoltaik ve Enerji Depolama Teknolojileri Laboratuvarı-“Class 1000 Temiz Oda” ile “Akışkan Yatak Yakma Tesisi”nin açılışı gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsünün araştırma altyapısına önemli katkı verecek olan “Class 1000 Temiz Oda”  ile “Akışkan Yatak Yakma Tesisi” Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ceylan Zafer tarafından açıldı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak; “Ülkemizde, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarından, güneş, biyokütle, rüzgâr ve jeotermal gibi enerji kaynakları ile ilgili uygulamaya yönelik lisansüstü öğrenim veren ve araştırmalar yapan ilk ve tek enstitü olan Güneş Enerjisi Enstitüsü bünyesinde bilim insanlarımızın sürdürdüğü Ar-Ge projeleri kapsamında bir laboratuvar ile bir tesisin açılışını gerçekleştirdik. Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Ceylan Zafer’in yürütücüsü olduğu Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen 13 milyon TL bütçeli proje kapsamında kurulumu tamamlanan ‘Yeni Nesil Fotovoltaik ve Enerji Depolama Teknolojileri Laboratuvarı’nı lisansüstü öğrencilerimizin ve araştırmacılarımızın kullanımına sunuyoruz. Sahip olduğu nitelik bakımından alanında Türkiye’deki en gelişmiş donanıma sahip bir laboratuvar olma özelliği taşıyor. Yine diğer bir tesisimiz olan ‘Akışkan Yatak Yakma Tesisi’nin açılışını da yapıyoruz. Tesis, Brezilya, Fransa, İtalya, Polonya, Portekiz, Romanya, İsveç ve Türkiye’den; 7 üniversite ve araştırma merkezi, 1 kamu laboratuvarı ve 2 özel sektör kuruluşun ortak olarak yer aldığı kısa adı ‘Deasphort’ olan ve AB çağrı programı kapsamında desteklenen ‘Tavuk Gübresinden Fosfor Bileşiklerince Zengin Kül Üretilmesi’ adlı projenin bir ürünü olarak hayata geçirildi. Enstitümüz çatısı altında bilimsel projelerin çağın gereklerine uygun koşullarda sürdürülmesine olanak sağlayacak yeni laboratuvarımızın ve tesisimizin hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen tüm mensuplarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 Park Systems NX20 AFM modeli Türkiye’ de sınıfındaki tek cihaz

 “Class 1000 Temiz Oda” sınıfının bir laboratuvar olduğunu ifade eden Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ceylan Zafer, “Ülkemizdeki üniversitelerin sahip olduğu olanaklar karşılaştırıldığında başka bir örneği olmayan, ileri teknoloji ürünleri ile donatılmış ve bu haliyle dünyadaki diğer örnekleriyle yarışabilecek seviyededir. Laboratuvarın öncelikli amacı, yeni nesil güneş hücrelerinin endüstriyel boyutlara taşınması aşamasında teknik ve yöntem geliştirmek, en uygun yöntemin optimizasyonunu sağlamaktır. Bu laboratuvarda sadece güneş hücresi ve modül üretimi değil, aydınlatma sistemlerinden, mikro-devrelere kadar uzanan geniş bir yelpazede nano ve mikro hassasiyette basılabilir elektronik aygıtların üretimini yapmak mümkündür. Class 1000 temiz oda içerisinde yer alan Enstitümüz bünyesinde bulunan endüstriyel ölçekte üretim ve yüksek hızda hata tespit özelliklerine sahip Park Systems NX20 AFM modeli Türkiye’ de sınıfındaki tek cihazdır. Ayrıca laboratuvarda Soy Atmosfer Kabinli üretim sistemi, Ink-Jet yarıiletken baskı cihazı da yer alıyor” dedi.

“Ege Bölgesinde kurulan ilk pilot ölçekli sistem”

Enstitü bünyesinde yer alan “Akışkan Yatak Yakma Tesisi” hakkında bilgi veren projenin Türkiye tarafının yürütücüsü olan Prof. Dr. Hayati Olgun, “Kanatlı hayvanların gübrelerinde önemli ölçüde fosfat olduğu biliniyor. Bu fosfatın kullanılabilmesi, ancak ekonomik bir şekilde geri kazanılması ile mümkündür. Çevresel riskleri de azaltarak fosforca zengin gübre üretmeye yönelik teknolojilerden birisi de kanatlı hayvan gübrelerinin uygun bir sistemde yakılarak yüksek miktarda fosforca zengin kül eldesi ve bu külden de fosfatın geri kazanımıdır. Bu amaçla yapılan bu tesiste,  saate 20 kilogram yakıt besleme kapasiteli kabarcıklı akışkan yatak yakma sistemi tasarlanmış, imalatı ve montajı yaptırılarak devreye alınmıştır. Bu sistemin her türlü biyokütle ve atığı yakabilme potansiyeli olup Ege Bölgesinde kurulan ilk pilot ölçekli bir sistemdir. Biyokütle enerjisine yatırım yapacak sanayiciler için de kurulum öncesi ön denemeleri yapabileceği bir sistem olarak hizmet verebilecek” dedi.

Prof. Dr. Olgun, Akışkan Yatak Yakma Tesisi’ne EÜ Fen Fakültesi Kimya bölümünün de destek verdiğini ifade etti.

GHA/ Süleyman Kollu

 

 

Kaçak Kazıya Suçüstü...

AKHİSAR VE BERGAMA MÜZELERİ’NDEN “KÜLTÜR KORUYUCULARI” EĞİTİMİ

BAŞKAN KAYSERİLİ’DEN YENİ YIL MESAJI

MASA TENİSİNDE İL İKİNCİSİ OLDULAR

Akhisar’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

SINDIRGI 6.1 İLE SALLANDI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kros Coşkusu

Karakucak Güreşi Dünya Şampiyonu Feyzullah Aktürk

Akhisar Lezzet Avcılarını Ağırlıyor

Leziz Akhisar Festivali Başladı

Dr. Ümmühan Tibet :“Zeytinyağı Pahalı Değil, Değerli Bir Üründür”

Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesinde Bir İlk!

Jandarma Kaçakçıya Gözaçtırmadı

GÖLMARMARA BELEDİYESİ II. GELENEKSEL YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ 4 EKİM’DE

Bakırlıoğlu: “Borç üç yıl önce 3 milyardı, bugün 18 milyara fırladı!”

AKHİSAR’DA İLK KEZ DÜZENLENECEK OLAN LEZİZ AKHİSAR FESTİVALİ 25-26 EKİM'DE BAŞLIYOR

Vali Özkan; 19 Eylül Gaziler Günü kutlu olsun.

Bakırlıoğlu’ndan Tarım Bakanlığı’na Sert Tepki!

AKHİSAR BELEDİYESİNDEN SAĞLIĞA BİR BÜYÜK YATIRIM DAHA

Çağlak İdman Yurdu’ndan Başkan Kayserili’ye Ziyaret

Akhisarda geniş kapsamlı okul servisi denetimi

Üniversiteli Japonlardan Kültürel Dostluk Ziyareti

ORYANTRİNG MİLLİ TAKIMINDAN TARİHİ BAŞARI

Kurtuluşun 103. yılı kutlandı

AKHİSAR BELEDİYESİ KARAVAN PARKI BU YAZ DA TATİLCİLERİN GÖZDESİ OLDU

AKHİSARLI BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ ÖZGÜR MORBEL’E MİLLÎ GÖREV

Su İçin Acil Çözüm Bulunmalı

NASIL BİR ÖĞRENİM TERCİHİ YAPMALI

ESKİ TREN YOLU YENİ PRESTİJ YOLU OLUYOR

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DUTLULU AKHİSARA ELİ DOLU GELDİ…

Yükleniyor

Dr. Ümmühan Tibet :“Zeytinyağı Pahalı Değil, Değerli Bir Üründür”

Bakırlıoğlu: “Borç üç yıl önce 3 milyardı, bugün 18 milyara fırladı!”

Taksici Esnafın Sorunları Masaya Yatırıldı

Tebrik.

Polislerden Miniklere Hediye Sürprizi

Akhisar'ın Gururu Euppia Coffee, İstanbul'da Kahve Festivalinde Boy Gösteriyor

AHŞAPLA KONUŞAN ADAM…

İKİ YENİ LOJİSTİK MERKEZ KURULUYOR

Akhisar'dan Deprem Bölgesine Sıcak Yemek...

AKHİSARDAN BALKAN ŞAMPİYONLUĞUNA

Kaçak Kazıya Suçüstü...

BAŞKAN KAYSERİLİ’DEN YENİ YIL MESAJI

Akhisar’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

SINDIRGI 6.1 İLE SALLANDI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kros Coşkusu

Akhisar Lezzet Avcılarını Ağırlıyor

Vali Özkan; 19 Eylül Gaziler Günü kutlu olsun.

Bakırlıoğlu’ndan Tarım Bakanlığı’na Sert Tepki!

AKHİSAR BELEDİYESİNDEN SAĞLIĞA BİR BÜYÜK YATIRIM DAHA

Akhisarda geniş kapsamlı okul servisi denetimi

ÖLÜMSÜZLÜK MEYVESİNİN MUCİZEVİ YOLCULUĞU

OKUMA YAZMA KURSU AÇILIYOR

Katı Yakıtlı Kalorifer Ateşcisi Kursu Açılıyor

ÜCRETSİZ İNGİLİZCE KURSU

Akhisar Kayhan Ergun MTAL Robot Kulübünden 3. lük Ödülü

SİMGE PROJESİ SANAL GERÇEKLİĞİ EĞİTİMDE KULLANIYOR.

AKT Enerji Aş den Eğitime Anlamlı Destek...

ÜCRETSİZ A2 İNGİLİZCE KURSU

HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN MUHTARLARA AİLE OKULU PROJESİ EĞİTİMİ

KARNE ÇOCUĞUNUZUN GELECEĞİNE IŞIK TUTAR

Jandarma Kaçakçıya Gözaçtırmadı

Manisa Emniyeti Göz Açtırmadı...

Manisa'da Emniyetinde Hedef Huzur Ve Güven

"Manisa Güven Huzur Uygulaması"

AKHİSAR EMNİYETİ GÖZ AÇTIRMIYOR.

Manisa Güven Huzur Uygulaması

MANİSA VALİLİĞİ DEPREMZEDELER İÇİN EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULANLARI AÇIKLADI

HIZINIZA DİKKAT EDİN! MANİSADA KGYS VE PTS DEVREYE GİRDİ

Manisa’da Fırtına Bekleniyor!

Kent Konseyi’nden Kaymakam Ziyareti

Su İçin Acil Çözüm Bulunmalı

NASIL BİR ÖĞRENİM TERCİHİ YAPMALI

Öğrenciler için tatil başlasın...

Zirai Don Çiftçinin Kaderi Değil

Kullanma Kılavuzu

Eğer kale alınmıyorsan “KALE GİBİ” olmalısın…

Meslek ve Okul Seçiminde Aile Etkisi

Akhisarspor Geçmişin Mirası, Geleceğin Emanetidir…

Yeni sosyal hayatta sınıfta kaldık!..

21 yıl sonra…

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9