İlçe Tarım Müdürü Kılıç’ dan Zeytin İşletmelerine Ziyaret

Genel 25.10.2019 14:48:21 0
İlçe Tarım Müdürü Kılıç’ dan Zeytin İşletmelerine Ziyaret

Akhisar’da zeytin üreticilerinin hasat faaliyetleri bütün yoğunluğuyla devam ederken, toplanan zeytinlerin temiz, kaliteli ve kalibreli oluşu; üreticileri ve işletmecileri ziyadesiyle memnun ediyor. Her ne kadar rekolte düşüklüğü yaşansa da kalite noktasında, son derece güzel bir sezon geçiyor. İşletmeye gelen bu kaliteli zeytinler son sistem teknolojiyle depolanmakta, işlenmekte ve pazarlanmakta.

Zeytinde yoğun uğraşlar ve özverili emekler verilen bir üretim sezonunun daha sonuna geliniyor. Bütün üretim sezonu boyunca sahada üreticilerin yanında yer almaya özen ve gayret gösteren Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri, kış aylarında Zeytin Dal Kanseri ve Halkalı Leke gibi mantari hastalıklara karşı yaklaşık 10 bin üreticiye SMS yoluyla gönderilen ilaçlama (4 Aralık – 1 Mart – 22 Nisan) ilanlarıyla başlayan sezonda; toprak işleme, gübreleme ve budama faaliyetlerine bahçede çiftçi ziyaretleri ve kahvehanelerde çiftçi toplantıları yaparak teknik destek verdi.

Mart ayı başlarında son cemrenin de toprağa düşmesiyle birlikte ağaçlara su yürüdüğünde dallarda tohurun belirmesi, tüm üreticilerin yüzlerine yeni ürünün heyecanı olarak yansıdı. İlkbahar güneşinin altında bembeyaz çiçeklenen tomurcuklar incelenip kontrol edildiğinde Zeytin Güvesi çiçek nesli ve Zeytin Pamuklu Biti zararlılarına karşı ilaçlama eşiğinin geldiğini haber veriyordu. Yine yaklaşık 10 bin üreticiye SMS yoluyla 10 Mayıs’ta gönderilen ilanda ilaçlama yapılması tavsiye edildi.

Yazın ilk ayı Haziran geldiğinde çiçeklerin dökülmesiyle arazide dane tutumu incelenip icap eden bahçeler için yapraktan gübreleme önerilirken, Zeytin Güvesi meyve neslinin de tuzak kontrolleri yapılıyor ve takvimler 13 Haziran’ı gösterdiğinde ise 10 bin zeytin üreticisi cep telefonlarına gelen mesajda ilaçlama ilanını okuyordu. Gündönümü ile beraber sulama imkanı olan bahçeler için tesis hazırlıkları tamamlanıyor, yapılan çiftçi ziyaretleri ile damlama gübrelemesi ve iz element içerikli bitki besleme programları talep eden tüm çiftçilere ayrı ayrı görüşülerek tavsiye ediliyordu.

Temmuz güneşinin tam tepeden vurduğu yılın en sıcak döneminin başlarına gelindiğinde bir yandan Zeytin Sineği tuzaklarının periyodik kontrolleri ve ergin sayımları sıklaştırılıyor, öte yandan yeşil salamuralık zeytin bahçelerinde çiftçilerin “benek” olarak adlandırdığı Zeytin kabuklu Bitine karşı gözlem ve incelemeler de yapılıyordu. 24 Temmuz, 2 Ağustos ve 29 Ağustos’ta ilçemizdeki zeytin üreticilerinin cep telefonlarına gelen SMS uyarısı, Benek için ilaçlama ilanı anlamına geliyordu.

Eskilerin “eyyamı buhur” adını verdikleri kavurucu sıcaklarda aralıksız devam eden Zeytin Sineği tuzak kontrolleri ve ergin sayımları ilaçlama eşiğine ulaşmaması, geçen yıla oranla verim anlamında endişeli geçen üretim sezonunda sevindirici bir gelişme olmuştu. Ancak her geçen gün havaların serinlemesiyle birlikte Zeytin Sineği tuzaklarındaki ergin sayıları yükseliyordu. Nihayetinde Eylül ayının sonunda (30 Eylül) ortaya çıkan tablo artık ilaçlama zamanı geldiğini gösteriyordu. Akhisarlı 10 bin zeytin üreticisi, durumun hassasiyetine binaen SMS yoluyla bilgilendirilerek Zeytin Sineği’ne karşı ilaçlama yapmaları tavsiye ediliyordu.

İlaçlamaların ardından hem tuzak kontrolleri hem de bahçe taramalarına aynı itinayla devam edildi. Saha gözlemleri ilaçlamaların başarılı geçtiğini işaret ediyor olmasına karşın Zeytin Sineği de pek rahat durmuyordu. Zaten geçen yıla göre zayıf olan ürünü bu kusursuz zararlıya teslim etmek, asla istenebilecek bir şey değildi! 17 Ekim günü Zeytin Sineği yine ilaçlama eşiğine gelmişti ve hemen yeni bir ilan verildi.

İlaçlama sonrasında İlçe Tarım Müdürlüğü tüm saha ekipleriyle birlikte her gün farklı bir güzergaha hareket ederek ilçedeki bütün zeytinlik alanları ve zeytin alım merkezlerini kontrol etti. İlaçlamaların başarılı sonuç verdiği, itinayla uygulanan Zeytin Hastalık ve Zararlılarıyla Mücadele Programı sayesinde üretim sezonunun teknik açıdan mükemmel bir noktaya geldiği görüldü.

Zeytinde hasat döneminin ortalarına gelinen günlerde, bahçede hasat yapan üreticiler ve ham zeytinlerin pazarlandığı alım merkezlerinin ardından artık zeytin işletmeleri de ziyaret edilmeye başlandı. Sezonun başarısı gözlem ve incelemeler ışığında sektör paydaşlarıyla birlikte değerlendirildi ve müşterek bir fikirde birleşildi; bu sene Akhisar Zeytini temiz ve kaliteli ürün verdi.

GHA

Akhisar’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

SINDIRGI 6.1 İLE SALLANDI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kros Coşkusu

Karakucak Güreşi Dünya Şampiyonu Feyzullah Aktürk

Akhisar Lezzet Avcılarını Ağırlıyor

Leziz Akhisar Festivali Başladı

Dr. Ümmühan Tibet :“Zeytinyağı Pahalı Değil, Değerli Bir Üründür”

Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesinde Bir İlk!

Jandarma Kaçakçıya Gözaçtırmadı

GÖLMARMARA BELEDİYESİ II. GELENEKSEL YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ 4 EKİM’DE

Bakırlıoğlu: “Borç üç yıl önce 3 milyardı, bugün 18 milyara fırladı!”

AKHİSAR’DA İLK KEZ DÜZENLENECEK OLAN LEZİZ AKHİSAR FESTİVALİ 25-26 EKİM'DE BAŞLIYOR

Vali Özkan; 19 Eylül Gaziler Günü kutlu olsun.

Bakırlıoğlu’ndan Tarım Bakanlığı’na Sert Tepki!

AKHİSAR BELEDİYESİNDEN SAĞLIĞA BİR BÜYÜK YATIRIM DAHA

Çağlak İdman Yurdu’ndan Başkan Kayserili’ye Ziyaret

Akhisarda geniş kapsamlı okul servisi denetimi

Üniversiteli Japonlardan Kültürel Dostluk Ziyareti

ORYANTRİNG MİLLİ TAKIMINDAN TARİHİ BAŞARI

Kurtuluşun 103. yılı kutlandı

AKHİSAR BELEDİYESİ KARAVAN PARKI BU YAZ DA TATİLCİLERİN GÖZDESİ OLDU

AKHİSARLI BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ ÖZGÜR MORBEL’E MİLLÎ GÖREV

Su İçin Acil Çözüm Bulunmalı

NASIL BİR ÖĞRENİM TERCİHİ YAPMALI

ESKİ TREN YOLU YENİ PRESTİJ YOLU OLUYOR

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DUTLULU AKHİSARA ELİ DOLU GELDİ…

Basın Mensuplarından Emniyet Müdürü Taşan’a Hayırlı Olsun Ziyareti

Akhisar modern bir kapalı spor salonuna kavuşuyor.

Kan Bağışı Yapana Kamp Sandelyesi

Vali Özkan, Valilik Kriz Merkezinde Çalışmaları Takip Etti

Yükleniyor

Dr. Ümmühan Tibet :“Zeytinyağı Pahalı Değil, Değerli Bir Üründür”

Bakırlıoğlu: “Borç üç yıl önce 3 milyardı, bugün 18 milyara fırladı!”

Taksici Esnafın Sorunları Masaya Yatırıldı

Tebrik.

Polislerden Miniklere Hediye Sürprizi

Akhisar'ın Gururu Euppia Coffee, İstanbul'da Kahve Festivalinde Boy Gösteriyor

AHŞAPLA KONUŞAN ADAM…

İKİ YENİ LOJİSTİK MERKEZ KURULUYOR

Akhisar'dan Deprem Bölgesine Sıcak Yemek...

AKHİSARDAN BALKAN ŞAMPİYONLUĞUNA

Akhisar’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

SINDIRGI 6.1 İLE SALLANDI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kros Coşkusu

Akhisar Lezzet Avcılarını Ağırlıyor

Vali Özkan; 19 Eylül Gaziler Günü kutlu olsun.

Bakırlıoğlu’ndan Tarım Bakanlığı’na Sert Tepki!

AKHİSAR BELEDİYESİNDEN SAĞLIĞA BİR BÜYÜK YATIRIM DAHA

Akhisarda geniş kapsamlı okul servisi denetimi

Üniversiteli Japonlardan Kültürel Dostluk Ziyareti

Kurtuluşun 103. yılı kutlandı

ÖLÜMSÜZLÜK MEYVESİNİN MUCİZEVİ YOLCULUĞU

OKUMA YAZMA KURSU AÇILIYOR

Katı Yakıtlı Kalorifer Ateşcisi Kursu Açılıyor

ÜCRETSİZ İNGİLİZCE KURSU

Akhisar Kayhan Ergun MTAL Robot Kulübünden 3. lük Ödülü

SİMGE PROJESİ SANAL GERÇEKLİĞİ EĞİTİMDE KULLANIYOR.

AKT Enerji Aş den Eğitime Anlamlı Destek...

ÜCRETSİZ A2 İNGİLİZCE KURSU

HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN MUHTARLARA AİLE OKULU PROJESİ EĞİTİMİ

KARNE ÇOCUĞUNUZUN GELECEĞİNE IŞIK TUTAR

Jandarma Kaçakçıya Gözaçtırmadı

Manisa Emniyeti Göz Açtırmadı...

Manisa'da Emniyetinde Hedef Huzur Ve Güven

"Manisa Güven Huzur Uygulaması"

AKHİSAR EMNİYETİ GÖZ AÇTIRMIYOR.

Manisa Güven Huzur Uygulaması

MANİSA VALİLİĞİ DEPREMZEDELER İÇİN EN ÇOK İHTİYAÇ DUYULANLARI AÇIKLADI

HIZINIZA DİKKAT EDİN! MANİSADA KGYS VE PTS DEVREYE GİRDİ

Manisa’da Fırtına Bekleniyor!

Kent Konseyi’nden Kaymakam Ziyareti

Su İçin Acil Çözüm Bulunmalı

NASIL BİR ÖĞRENİM TERCİHİ YAPMALI

Öğrenciler için tatil başlasın...

Zirai Don Çiftçinin Kaderi Değil

Kullanma Kılavuzu

Eğer kale alınmıyorsan “KALE GİBİ” olmalısın…

Meslek ve Okul Seçiminde Aile Etkisi

Akhisarspor Geçmişin Mirası, Geleceğin Emanetidir…

Yeni sosyal hayatta sınıfta kaldık!..

21 yıl sonra…

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9