Tarih: 22.02.2021 09:57

İLK CEMRE HAVAYA DÜŞTÜ

Facebook Twitter Linked-in

Cemrenin düşmesi baharın geldiğini gösteren müjdedir. Baharın müjdecisi olarak bilinen cemrelerin düşmesiyle havalar ısınarak kış aylarının geride bırakıldığı baharın ılık aylarının başlayacağının habercisidir. Kış mevsiminin yavaş yavaş bitmesiyle ve cemrelerinde sırayla birer hafta aralıklarla; önce havaya, sonra suya ve en son olarakta toprağa düşmesiyle bahar kendisini gösterecek. Üç cemre olarak bilinen  cemrelerden ilki  20 Şubatta hava düşmesinde sonra ikinci cemre 27 Şubatta Suya son olarak 3. Cemre ise 6 martta toprağa düşecek.

Arapça kökenli bir kelime olan cemrenin sözlük anlamı kor, yani ateştir.

Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.  Üçüncü cemrenin ardından baharın geldiği kabul ediliyor.

Anadolu Türkçesi´ndeki Arapça´dan gelme “cemre” sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir. İlk cemre 20 Şubat´ta havaya ve yedişer gün arayla da toprağa ve suya düşer. Zemre ise Kumuk Türkçesi´nde nem, buhar gibi anlamlara gelir.

Cemre nedir? “Ateş”, “kor” anlamına gelen cemrenin her yıl Şubat ayı sonunda başlayan takvime göre; önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. “Cemre düşmesi”, baharın yaklaştığına, hayvancılıkla uğraşanların hayvanlarının otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığına, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğine ifade eder.

GHA-Süleyman Kollu




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —