Tarih: 18.02.2021 16:30

ÜÇ AYLAR HABERCİSİ; REGAİP KANDİLİ

Facebook Twitter Linked-in

Üç ayların başlangıcı olarak kabul edilen Regaip Kandili üzerine Akhisar İlçe Müftüsü Mahmut Sami Türkmenoğlu açıklama yaptı.

Türkmenoğlu tarafından Regaip Kandilinin nasıl ortaya çıktığı, bu gece neler yapılması gerektiği üzerine yaptığı konuşmasında “Günlük hayatımızda her an gördüğümüz trafik ikaz levhaları gibi insan hayatında da belirgin işaretler ve dönüm noktaları vardır. Bunlar, belirli günler, kandiller ve bayramlardır.

Kandiller zincirinin ilk halkası olan Regaip Kandilindeki ‘Regâip´ kelimesi, Arapça bir kelime olan ‘re-ğa-be´ kökünden gelmektedir. ‘re-ğabe´, kelime olarak, elde edilmesi arzu edilen değerler, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. ‘Reğîb´ kelimesi ise, ‘reğabe´den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir.

Zamanın her anı değerlidir ve boşa harcanan zamanın telafisi mümkün değildir. Bu nedenle insan ömrünün her anı çok değerlidir. Ancak bazı zamanlar vardır ki onların kıymeti diğer zamanlardan daha fazladır. Regaip gecesinin içinde bulunduğu Recep ayı da bunlardan biridir. Halk dilinde ‘üç aylar´ olarak anılan rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan manevi bir mevsime girişimizin habercisidir. Milletimizin ‘kandil´ olarak adlandırdığı bu geceler, gönül evlerimizi aydınlatan ışıklardır. Tarihimizde Osmanlı padişahı II. Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir1. Regaip kandili bilhassa 18. asırda, tekke ve zaviyelerde gösterişli törenlerle kutlanmış, tasavvuf ehli olan şairlerce bu gece için ‘regâibiye´ denilen şiirler yazılmıştır. Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Regaibin diğer kandillerden farklı oluşu hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının hususiyetlerinden birisi de Regaib Kandili ve Mirac Kandili olarak bilinen iki kandilin bu ayda bulunmasındandır. Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir.

Vakti: Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Recep ayının, Müslümanlar arasında kutsal kabul edilen ilk cuma gecesi Regaib Kandilidir. Bu gecede Yüce Allah´ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Diğer bir ifadeyle bu ümit ve inançla Yüce Allah´a ibadet edilir. Kur´an´da haram aylar diye anılan dört aydan bir tanesi Recep ayıdır. ‘Haram Aylar´3 kavramına gelince kamerî aylardan Zi´l-Ka´de, Zi´lHicce, Muharrem ve Recep aylarıdır. İnsanların güven içinde Hac ibadetini yapabilmeleri için ‘Haram aylar´ ile ilgili hükümler ta Hz. İbrahim (a.s.) zamanında konulmuştur. Hz. İbrahim(a.s.) ve oğlu Hz. İsmail(a.s.) den bu hükümleri alan halk onları devam ettirmiştir. Bu sebeple Cahiliyye döneminde haram aylara girildiği zaman bunların kutsallığına karşı gösterilmesi gereken saygının bir işareti olarak insanlar savaşmaktan ve her türlü saldırıdan kaçınırlardı.

Regaib gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan kaza namazı kılmalı, kazası olmayan da nafile namaz kılar. Ayrıca Kur´an-ı Kerim okumalı, tesbih çekip, tevbe istigfar etmeli. Perşembe günü oruç tutup gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Müslümanlara oruç tutma, Kur´an-ı Kerim okuma ve sadaka verme gibi ibadetlere daha çok yönelmeleri tavsiye edilen Regaib Kandili´nde yapılması gereken ibadetler ve davranışları şunlardır:

Hayattaki büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefonla aranarak tebrik edilmeli.
Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli.
Kur´an-ı Kerim okunmalı.
Aile bireyleriyle birlikte günün mana ve ehemmiyeti hakkında sohbet etmeli.
Allah rızası için namaz kılmalı.
Hayatımızın geçmiş günleri ve yılları hakkında muhasebe yapmalı.
Günahların bağışlanması için Allah´tan af dilenmeli ve tövbe edilmeli.
Sevgili Peygamberimize bol bol salât ve selâm okunmalı.
Dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua etmeli.
Hastaları, yaşlıları ziyaret ederek; yoksulları, öksüz ve yetimleri sevindirmeli.
Eş, dost ve yakınlarımızla tebrikleşmeli.
Dargın ve küskünleri barıştırmalı.
Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı.” İfadelerine yer verdi.

GHA-Süleyman Kollu




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —