Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in 6 Eylül’de yüz yüze eğitimin başlayacağını açıklamasının ardından öğrencilerde ve velilerde okul hazırlığı başladı. Öğrencilerin yegâne ihtiyaçlarının başında gelen kırtasiye ve kitap alışverişi hakkında biz de bu konuda 35 yıldır kitap ve kırtasiye işinde olan Akhisar’ın köşedeki kitapçısı Kültür Kitapevi sahibi Murat Gür ile bir araya gelerek kırtasiye ve kitap üzerine konuştuk.
“Zincir Marketlerin Devreye Girmesi Sektörü Bitirmek Üzere”
Kendini tanıtarak konuşmasına başlayan Kültür Kitapevi sahibi Murat Gür; “Akhisar’da Kültür kitapevi olarak 35 senedir kitap ve kırtasiye işi yapıyorum. İşimizin yoğunluğuna gelecek olursak sezon yoğunluğu kırtasiyeciler için bitmiştir ve Türkiye için bu bir gerçektir. Sebebi ise zincir marketlerin devreye girmesi ile kırtasiyecilik sektörü bitmek üzeredir. “dedi.
Kitap ve kırtasiye alımının yanı sıra sosyal yardımlaşmanın da bir unsuru olduklarını belirten Gür; “Sizin çocukluğunuzda çantanızı bıraktığınız, annenizi bulamayıp ‘Telefon eder misiniz?’ diye ve benzeri gibi cümleler kurduğunuz kırtasiyecilerin de bir nevi sosyal hayata yardımı bitti.” İfadelerine yer verdi.
“Bu Beyaz Bayrağı Sallıyoruz”
Kırtasiye sektörü ithalatçıları bitmez diyen Gür; “Bunu başka yoldan zincir marketleri yoluyla insanlara ulaştırıyorlar. Bunun sebebi vahşi kapitalizmdir. İnsanların ucuza alma arzusudur. Kaliteyi değil ama. Son yıllarda artık kaliteyi onlarda da yükseltmeye başladılar. Onların on tır yirmi tır alım yaptığı yerde bizim alacağımız bir koli ürünün maliyetini ucuza getirmemiz mümkün değil. İnsanlardan da biz bunu pahalıya satıyoruz bunu bizden alın dememiz de mümkün değil. Dolayısıyla biz ama severek ama sevmeyerek bu beyaz bayrağı sallıyoruz. Teslim olduk. Bu konuda rekabet etme şansımız da yok. Destek te yok.” diyerek konuşmasını sürdürdü.
“İnternette İndirimli Kitap Satışı Yapmak Yasak”
Kitap satışlarının kırtasiye satışlarına göre daha iyi olduğundan bahseden Gür; “Kırtasiyenin ötesinde kitap satışlarımız daha iyi. Burada da karşımıza internet satışları çıkıyor. Türkiye’de internetteki kitap satışı dünyanın hiçbir yerinde yok. Öte yandan internette indirimli kitap satışı yapmak yasaktır.” dedi.
Kitapta indirim isteyenlere değinen Gür; “Türkiye’de her şeyde indirim isteyen bir toplum olduğu için haklı olarak geçim darlığı dolayısıyla kitapta da indirim isteniyor. Bunun karşılığını internette buluyor insanlar. Ayrıca kitapçı ile sohbet edemeden, kitap hakkında bilgi alışverişi yapmadan yazarın hakkında konuşamadan internetten kapağa bakarak tamamen sanal bir şekilde kitabı alıyorlar ve okumuyorlar sıkıntı bu. Biz kitapçılar kitabın satılmasından önce alan kişi bu kitabı okur mu okumaz mı okuyamaz mı diye bakıyoruz. Tutunamayanlar’ı istiyorsunuz mesela ben size diyorum ki ‘Oğuz Atay çok iyi bir yazar ama Tutunamayanlar’dan başlamayacaksınız. Tehlikeli Oyunlar’dan veyahut Korkuyu Beklerken kitabını okursanız siz daha intibak edersiniz Oğuz Atay’a’ diye yön gösteriyorum. Şimdi tıklayıp parayı yatırıp kitap gelsin bu kitabı özendirme şekli değil sadece satın alma güdüsüdür.” diyerek düşüncelerini dile getirdi.
“Gerçek Okuyucu Dostlarımız Bizi Ayakta Tutuyor”
Gerçek kitap dostları ile ayakta kaldığından bahseden Gür; “Bu olayın ötesinde gerçek okuyucu dostlarımız bizi ayakta tutuyor zaten onlar geliyorlar varsa alıyorlar yoksa siparişini bize bırakıp gidiyorlar. Böyle bir döngü var. Akhisar ne okuyor diye soracak olursak da daha çoğunluk olarak roman okuyor Ahmet Ümit, Orhan Pamuk bunlar sürekliliği olan kitaplar. Ayşe Kulin ve Gülseren Budayıcıoğlu’nun kitapları dizi kaynaklı iyi gitti. Çocuk ve gençlik romanları gidiyor.” dedi. Kitap almaya gelenlerin kendine güvenerek geldiklerini belirten Gür; “ Bize güvenerek gelen okuyucularımıza kitap yönünden yol gösteriyoruz.
“Sıkı Bir Kuşak Olarak Geliyor”
Yeni gelecek kuşak hakkında konuşmak gerekirse Z kuşağı iyi, sağlam bir kuşak. İsteklerinin farkında hayalperest değiller orada bir eksiklikleri var. Hayal kurmak da sağlıklı bir insan davranışı bana göre. Sıkı bir kuşak olarak geliyor. Onların da tercihleri ise bilim kurgu, fantastik türler ağırlıklı olarak istiyorlar. Fantastik edebiyat dediğimizde mesela George Orwell çok iyi. Körlük, 1984 kitapları iyi satılan ve okunması gereken kitaplar. Z kuşağı bunları biliyor ve okuyor. Bilinçli bir kuşak geliyor. Kendilerinin farkındalar.” diyerek düşüncelerini belirtti. Kitap fiyatlarının artışı hakkında açıklama yapan Gür; “ Kitap fiyatlarının artışı yönünde denilenler ise kitabın kaç lira olmasını istiyorlar ki. Kitap da artık teknoloji ürünü baskısından kapak tasarımına kadar yazarına gelinceye değin birçok kalem oynuyor işin içinde. Kâğıdın ham maddesi döviz ile giren bir ürün. Dolar yükseldikçe kitap fiyatları da artıyor.” dedi.
“Sevmek Dokunmaktır”
Gelişen teknoloji ile birlikte kitap baskıları hakkında görüşlerini merak ettiğimiz Gür; “Kitap baskısının kısa vadede kalkacağını düşünmüyorum sağlıklı olanın da eğitsel anlamda bireyin öğrenme metottu eline bir kitabı alıp oradaki dizili metinleri okuyup birebir ilişki kurmasıdır. Bu bilimsel olan bir gerçekliliktir. Birebir ilişki kurduğunuz zaman metinle öğrenme çok daha sağlıklı olur. Tekrar yaptığınızda da öğrenme sürecini arttırıyorsunuz. Bunu bilgisayar ortamına aktardığınızda temas kalkıyor sadece göz ile temasınız var. Dokunmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hatta bu konuda kitapta var Sevmek Dokunmaktır diye. Kitabı eline almak kokusunu duymak bir iletişim aracıdır ve öğrenmeyi kolaylaştırır ve inşallah kalkmaz.” Diyerek son sözlerini tamamladı.